Vi som jobbar på Cosmos

Vi är en väl inarbetad personalgrupp. Vårt gemensamma synsätt och vår filosofi sätter alltid barnen i centrum. Då vu arbetar utifrån Montessoripedagogiken så finns alltid en gemensam röd tröd bland pedagoger och förskolan.
 

Vid ordinarie pedagogers frånvaro har vi som mål att i den mån det är möjligt kontakta och anlita samma vikarier. Detta för att barnen i möjligaste mån ska träffa vuxna de känner och kan känna trygghet tillsammans med. Nya vikarier är alltid med de äldre barnen och ordinarie pedagoger är alltid med de yngsta. Målet är att alltid vara två pedagoger vid öppning och stängning på förskolan.


Vårt motto på Cosmos är att skapa "a home away from home."

Monique

Det är Monique som är rektor på Cosmos och varit med och startat Cosmos 1996.
Monique är förskollärare och montessorilärare för både 0-6 år och 0-3. Monique är också utbildad barnrättsstrateg och har en NLP (Neuro Lingquistik Programming) terapeututbildning med sig. Monique har gått ett antal extra pedagogikkurser på Karlstad Universitet och har gått förskolechefsutbildning på Karlstad Universitet. Från hösten 2019 kommer Monique gå rektorsprogrammet (3 år) via Karlstad Universitet.

Monique har många års erfarenhet inom montessoriverksamhet och jobbat på förskola sedan 1993.
Monique har sitt ursprung i Sydafrika. Hon har ett brinnande intresse för hälsa, kost o motion och är licencerad kostrådgivare. Monique är även författare och givit ut ett flertal böcker om hälsa, kost och barn. På fritiden åker hon gärna ut med båten och njuter av lugnet på sjön...
Monique är gift med Anders och har 3 egna barn, och två bonusbarn, samt ett "extra" barn regelgundet på helger (kontaktfamilj). Familjen har två storpududlar, Caspian & Aslan.

Annette

Annette är biträdande rektor och är utbildad lärare och Fritidspedagog. Hon har drygt 20 års erfarenhet av att jobba med barn. De senaste åren som lärare i en förskoleklass. Annette är även utbildad genuspedagog och instruktör i Social och emotionell träning. Under 12 år har Annette jobbat som genuspedagog på barn och ungdomsförvaltningen med ansvar för jämställdhet och mångfald inom Karlstads förskolor och skolor.

Annette är uppvuxen i Danmark och pratar flytande Danska. På fritiden älskar hon att träna. Allt från dans och yoga till styrketräning och simning. Annette har en son som är barnskötare och båda är stora fans av FBK ishockey. Annette pysslar en hel del under våren och sommaren med sin kolonistuga och trädgård. Annette studerar Montessoripedagogik på Stockholms Universitet från hösten 2019 - 2021.

Kicki

Kicki är utbildad barnskötare med många års erfarenehet inom förskolan. Hon är lugn, varm och har båda fötterna på jorden. Kicki är rak och tydlig och har alltid glimten i ögat.

Kicki gillar att träna och dansa! Kicki uppfattas som glad, rolig och spontan med en positiv livssyn. Kicki är förskoland gröna fingrar också och fixar i rabatter och planterar mycket med barnen.
Hon bor i Molkom, gillar att resa och gå på musikal. Kicki är gift med Lars och har två vuxna barn och två barnbarn, som bor i Göteborg.

Ilona

Ilona är utbildad lärare med inriktning psykologi och pedagogik. Hon har även jobbat som handledare på ett barnhem i Polen. Ilona läser just nu till Montessorilärare.

Ilona är själv född och uppvuxen i Polen och bor i Karlstad tillsammans med sin man. Ilona har ett stort intresse för fotografering men gillar också att läsa böcker och renovera gamla möbler. Ilona har ett fantastiskt ödmjökt sätt med barnen och är lugnet själv. Hon är en stor inspirationskälla för barn och vuxna och hittar på många roliga kombinationer med Montessorimaterialet. Hon har det som behövs för att locka barnen och hjälpa dem utforska sin nyfikenhet.

Sofie

Sofie läser just nu till Montessoripedagog. Sofie gillar att jobba med barn, särskilt de yngre, och är vår 'handyman' på Cosmos. Hon tycker det är kul att skriva ihop saker och vågar ta tag i allt möjligt tungt och händigt.

Sofie är flytande på engelska och har bott utomlands och har en dotter som går på lågstadiet. Sofie har en passion för att resa, gillar att träna och sätter värde på stunder med vänner och familj. Sofie kan även det där med att kommunicera med hundar.

Pedagoghund

På Cosmos har vi två storpudlar: Aslan och  Caspian. Caspian har varit med på Cosmos sedan han var 12 veckor gammal, med start januari 2018. Storpudlar är kända som en av de mest barnvänliga hundraserna och är även 'allergihund'. Aslan är en ny valp och föddes feb 2019.

Caspian (och Aslan) är för det mesta på kontoret och de barn som vill får gå in och vara med Caspian en stund på dagen. Ibland går Caspian runt och hälsar på på avdelningen Galaxen (3-6 år). Ibland är Caspian & Aslan med ute på gården och ibland följer några barn med på hundpromenad. Pudlarna älskar barnen och är väldig älskad av barnen.

Just nu är Caspian och matte (Monique) under utbildning till pedagoghundsteam vilket innebär att Caspian kommer får en arbetsväst och får vara med och jobba stundvis i barngruppen när utbildningen är klar.
Hunden arbetar tillsammans med sin förare i ett team som kallas för PedagogHundsteam. Det är tillsammans med sin förare som hunden kan hjälpa barn, ungdomar och elever att klara skolan på ett bättre sätt. Hunden tillsammans med hundförare/lärare hjälper barn att fungera som en motivator eller dörröppnare för lärandet och kan hjälpa till för att öka självförtroende, självkänsla och utveckla språk och kommunikation. Den medverkar till att höja motivation och inspirera till utveckling och lärande. En PedagogHundsförare tillsammans med sin hund kan tillsammans med sin hund hjälpa sina elever att nå målen i skolan

Anders

Anders är skolchef för Cosmos. Skolchefens uppgift är att hjälpa huvudmannen se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för utbildningen (huvudmannen är styrelsen). I uppdraget att se till att alla föreskrifter för utbildningen följs ingår även det systematiska kvalitetsarbetet.
Med föreskrifter menas alla bestämmelser i lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som gäller för utbildningen. Sådana föreskrifter finns i första hand i skollagen och anslutande författningar, men även i till exempel arbetsmiljölagen (1977:1160) och diskrimineringslagen (2008:567).

Anders är sociolog/personalvetare samt utbildad inom UL (Utvecklande ledarskap), MI (Motiverande samtal), systemiskt möte, avlastande samtal och läser just nu via Jönköpings Universitet "handledning av yrkesverksamma". Anders läser också vid Stockholms universitet till Montessoripedagog, på deltid.
Anders har i många år varit föreständare på HVB hem och jobbat mycket med ungdomar med beroendeproblematik. Han har också varit ordförande och personalansvarig på en fristående förskola i flera år. Just nu jobbar Anders på Region Värmland, sitter med i särskild sjukvårdsledning samt kris- och beredskapsledning på Torsby sjukhus. Anders har deltids uppdrag på Cosmos och nås via sms i första hand.

Extra personal

Vi har som mål på Cosmos att använda oss av samma vikarier för att barnen ska kunna lära känna pedagogerna på ett bra och tryggt sätt.