Cosmos kök

Kostpolicy som gäller på Cosmos

Goda matvanor kan man börja med tidigt i livet och har betydelse för resten av livet.
Hem och familj har det grundläggande ansvaret för barnet.
Förskolan har en unik möjlighet att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor och kunskap hos varje barn.

På Cosmos känner vi ett stort ansvar och har ett väldigt stort engagemang för kosten på förskolan. Cosmos ingår i begreppet ”sockerfri förskola”.

Målsättning kring måltiderna på Cosmos:

  • Barnen ska serveras vällagad och näringsrik mat.
  • Det ska ej serveras socker eller sötade maträtter eller efterrätter/bakverk.
  • Förskolan köper in ekologiska matprodukter så gott det går.
  • Förskolan använder oss av naturlig mat, dvs. naturell yoghurt, äkta smör osv.
  • Förskolan använder ej light och lättprodukter.
  • Förskolan använder alltid fullfeta produkter.
  • Måltiden ska vara varierad och aptitlig och miljön trivsam och lugn.
  • Förskolan ska förmedla matglädje.
  • Pedagogerna uppmuntrar varje barn att smaka på allt.
  • Måltiden ska vara en integrerad del i det pedagogiska arbetet.


I praktiken:

Frukost och mellanmål

Frukost och mellanmål fixar pedagogerna på Cosmos. Dessa måltider är alltid hemlagade. Till frukost serveras ägg, äggröra, surdegsbröd, rysk eller grekisk yoghurt, bär, smoothies, pålägg t.ex. leverpastej, ost, skinka, gurka, paprika, tomat.

Liknande maträtter serveras till mellanmål.
 
Lunch

Lunchen beställer förskolan från restaurang, den levereras till förskolan i värmehållande kantiner. Lunchen är varierad och lagas med äkta råvaror. Till lunch serveras olika sallader eller varma grönsaker.

Sockerfri förskola

Vi serverar aldrig socker på Cosmos, dels för att inte vänja barnen vid söta livsmedel och dels för att vårdnadshavare ska veta mängden socker deras barn får i sig under dagen (vilket blir inget på förskolan). Vi vill även hålla oss till bra näringsfull mat och lära barnen att det man äter behöver inte vara sött. Därför ingår inga söta mejeriprodukter (fruktyoghurt), chokladdryck som är söt eller sockrad, ketchup,  krämer, bakverk, glass, saft, juice eller efterrätter.

Pedagogiska måltider

Måltiderna är en integrerad del i Cosmos verksamhet och pedagogens roll är aktiv i arbetet med dessa måltider. Måltiden är ett tillfälle till samvaro mellan vuxna och barn. Måltiden ger en stund av lugn och ro där samtalet mellan barn och pedagog utgör en central roll.

Måltiden fyller en viktig pedagogisk funktion och ger flera möjligheter till lärande.
Barnen tränas även i finmotorik, koncentration, gemenskap, hänsynstagande och att samtala samt vänta på andra.

Pedagogerna äter därför sina måltider tillsammans med barnen.

Traditioner

Utifrån läroplanen för förskolan ska barnen medvetande göras om det egna kulturarvet, men även känna delaktighet i andras kulturer. Vid påsk, midsommar och jul serveras traditionell mat. Mat från andra länder finns med i matsedeln och vid olika temaveckor och högtidsdagar.

Födelsedagar

Barnens födelsedagar uppmärksammas utan koppling till mat eller något att äta. Istället firas barnet med olika aktiviteter på ”sin” dag. T.ex. att hissa flaggan, bära en krona, få välja paket i födelsedagslådan och ha en flagga vid sin matplats under måltiderna.

En dag på Cosmos

Måltiderna på Cosmos serveras vid regelbundna tider.

Fruksot
7.30-8-00

Lunch
11.00-12.30
(vi äter i lite olika omgångar för att få en lugnare matstund)

Mellanmål
14.15-14.45

Specialkost

Cosmos förskola tillgodoser alla barns olika kostbehov och vårdnadshavares önskemål så gott det går.
För barn med födoämnesöverkänslighet, allergier eller andra medicinska skäl ska pedagogen/förskolechef ha information om det enskilda barnets specifika behov.
Läkarintyg ska lämnas till förskolan.

Cosmos förskola och förskolechefen

  • Förskolan ska ansvara för att det erbjuds måltider som uppfyller SNR (Svenska näringsrekommendationer)
  • Livsmedelslagen följs och att livsmedelshanteringen sker på ett tillfredsställande sätt.
  • Pedagogerna har kunskap om specialkost vid födoämnesöverkänslighet.